ALES Başvuru Koşulları
Başvuru Tarihleri Nelerdir?
Sınava başvurular, 19.03.2015 – 31.03.2015 tarihleri arasında yapılacaktır.
Nereye ve Ne Kadar Ücret Yatıracağım?
Sınav Ücreti 70 TL’dir. T.C. Ziraat Bankası, Vakıfbank, T. Halk Bankası, Akbank, Denizbank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, TEB, Tüm PTT Şubelerine veya ÖSYM’nin internet sitesinden Kredi / Visa Kartınız ile yatırabilirsiniz. (DİKKAT: Sınav ücretini bankaya yatırmak, Başvuru Merkezinden yeniden şifre edinmek vb. işlemleri yapmak başvuru için yeterli değildir. Ücret yatırıldıktan sonra, başvurunun bu kılavuzda belirtildiği şekilde tamamlanması gerekmektedir. Başvuru Kayıt Bilgilerinin dökümü mutlaka edinilmelidir.)
Başvurular Nasıl Yapılacak?
2011, 2012, 2013 veya 2014 yıllarında ÖSYM’nin yapmış olduğu sınav uygulaması gerçekleşen herhangi bir sınava başvuru merkezi aracılığıyla başvurmuş olan adaylar, 2015-ALES İlkbahar Dönemi başvurularını isterlerse bireysel olarak İnternet aracılığıyla, isterlerse diledikleri bir başvuru merkezine başvurarak yapabilirler.
2013, 2014 veya 2015 yıllarında ÖSYM’ nin yapmış olduğu sınav uygulaması gerçekleşen herhangi bir sınava başvuru merkezi aracılığıyla başvurmamış adaylar, 2015-ALES İlkbahar Dönemi başvurularını başvuru merkezleri aracılığıyla yapacaklardır
İlk Defa Başvuruyorum İnternet Üzerinden de Başvurumu Yapabilir miyim?
Hayır internet üzerinden yapamazsınız, başvuru merkezinden yapmanız gerekir. BURADAN başvuru merkezlerine bakabilirsiniz. Başvuru merkezine gitmeden önce BAŞVURU FORUMUNU doldurmanız yararınıza olacaktır.
Daha Önceden ALES‘e (veya başka bir ÖSYM sınavına) Başvurdum İnternet Üzerinden Başvurumu Yapabilir miyim?
Eğer ÖSYM’ nin son iki yılda yaptığı bir sınava başvuru merkezlerinden başvurmuş sanız yapabilirsiniz. Yoksa BAŞVURU MERKEZLERİNE gitmeniz gerekiyor. Başvuru merkezine gitmeden önce BAŞVURU FORMUNU doldurmanız yararınıza olacaktır.
Başvuru Yaparken Sınava Giriş Amacım Soruluyor Hangisini İşaretlemeliyim?
Bu soru bir anket sorusudur. İstediğinizi işaretleyebilir siniz.
ALES‘in Geçerlilik Süresi Nedir?
ALES yapıldığı tarih itibari ile 3 yıl geçerlidir.
ALES Yılda Kaç Kez Yapılmaktadır?
Sınav; yılda iki kez, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılır.
ALES‘te Aldığımız En Son Puan mı Yoksa En Yüksek puanmı Geçerlidir?
Geçerlilik süresi içindeki en yüksek puanınızı kullanabilirsiniz. Son alınan puanı kullanmak gibi bir zorunluluk yoktur.
ALES‘in Süresi Ne Kadardır?
Toplam 180 ( 3 saat) süreniz vardır.
ALES‘in Kapsamı Nedir?
Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmaktadır. Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri ise, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır.Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.
Sözel Mezunuyum Hangi Alanları Çözeceğim?
Sözel1, Sözel2 ve Sayısal1 alanlarını çözeceksiniz toplamda 150 soru. Sayısal2 alanı size hiç bir puan getirmez.
Sayısal Mezunuyum Hangi Alanları Çözeceğim?
Sayısal1, Sayısal2 ve Sözel1 alanlarını çözeceksiniz toplamda 150 soru. Sözel2 alanı size hiç bir puan getirmez.
Eşit Ağırlık Mezunuyum Hangi Alanları Çözeceğim?
Sayısal1, Sayısal2 ve Sözel1 alanlarını çözeceksiniz toplamda 150 soru. Sözel2 alanı size hiç bir puan getirmez.
Toplam Kaç Soru Çözeceğim ?
Alanınıza göre olan 150 soruyu çözmeniz beklenmektedir.
Tezsiz Yüksek Lisans Yapacağım ALES‘e Girmek Gerekiyor mu?
Tezsiz Yüksek Lisans ile ilgili karar Üniversite senatolarına bırakılmıştır ancak bir çok üniversite Tezsiz Yüksek Lisans için ALES puanı istememektedir.
Pedagojik Formasyon İçin Ales Şart mı?
Yükseköğretim Kurulu tarafından izin verilen yükseköğretim kurumlarındaki öğretmenlik sertifika programlarına (Pedagojik Formasyon) öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde de ALES sonuçları kullanılacaktır. Öğretmenlik sertifika programlarına başvuruda bulunmak isteyenlerin bu sınava girmeleri zorunludur.
Araştırma Görevlisi, Öğretim Görevlisi, Okutman, Uzman Olmak İstiyorum ALES‘e Girmek Zorunda mıyım?
Evet; 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim -öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda ALES puanı kullanılır ve en az 70 almak başvuru için şarttır.
Sınav Başvuru Kılavuzlarına Nasıl Ulaşabilirim?
BURADAN kılavuzlara ulaşabilirsiniz.