ADALET ÖĞRENCİLERİMİZE DGS 2017 YOLCULUĞUNDA PRATİK NOTLAR- I

Değerli Öğrencilerimiz, öncelikle DGS 2017 yolculuğunuzda sizlere başarılar dileriz. Bu sizlerle paylaştığımız ilk blog yazısı olacak. Bundan sonraki süreçte de benzer yazıları sitemizde paylaşarak yolculuğunuza eşlik edeceğiz.

DGS 2017’ye yaklaşık 9 aylık bir süreç var. Bugünden bakıldığında bu süre sizlere çok uzun gelebilir ancak unutulmamalı ki sayılı gün çabuk geçecektir. Bunun için bu 9 ayın planlamasının doğru yapılması gerekecektir. Sizlerle bugüne kadar edindiğimiz deneyimleri, öğrencilerin gelişimlerini ve sınava dair stratejileri paylaşacağız.

Bir Adalet öğrencisinin sınava dair aklından çıkarması gereken ilk gerçekle başlayalım. Öncelikli olarak sınav çok zor, kontenjanlar çok az, rakiplerim çok ….. gibi yolun başında sizi vesveseye, evhama düşürecek kuruntulardan lütfen vazgeçiniz!.. Çünkü biliyoruz ki siz yapamazsanız kimse yapamaz. Ayrıca bu tür söylemler bir şey kazandırmaz aksine daha fazla strese ve paniğe yol açar. Bizler daha yolun başında iken yalnızca kendi işimizle ilgilenelim ve yolumuza bakalım.

Bir Adalet öğrencisinin sınava dair aklından çıkarmaması gerekenlere geldiğimizde ise söylenecek ve yapılacak çok iş olduğu görülecektir. Öncelikli olarak okuma hızınızı başlangıçta test edin. 1 dakikada kaç kelime okunduğundan çok, 10 dakikalık sürelerdeki okuma hızınızı tespit edin. İleriki aşamalarda ise bu hızınızı düz metinlerde değil de sorular üzerinden kontrol ediniz. ÖSYM artık çoğu sınavın Türkçe sorularında bilimsel makalelerden, dergilerden soru metinleri kullanmaktadır, bu nedenle okuma hızı tespit edilirken okunacak metnin bilimsel içerikli olmasına dikkat ediniz. Ayrıca sınava hazırlık süresince her gün 1 saat kadar bilimsel metin okuması yapınız.

Başlangıçta mutlaka geçmiş yılların sınavlarından birini çözünüz. Bu sayede soru kalıplarını tanıma fırsatını yakalamış olursunuz. Soru kalıplarını tanımanın faydasını konu çalışırken görmüş olacaksınız.

Sevgili öğrencilerimiz, soruların sınav kitapçığındaki yeri üç aşağı beş yukarı aynıdır. Bu nedenle hangi sorunun hangi sıralamada geldiğini biliyor olmanız da sizler için avantajlı bir durum yaratacaktır. Bir an önce konu çalışmalarını bitirmeniz ve yıl içinde çok sayıda deneme ile antrenman yapmanız önemlidir. Bunun için denemelerde birkaç farklı tekniğiniz olmalı ve bu tekniklerden birini pekiştirerek sınava hazırlanmalısınız. Önce matematikten mi yoksa Türkçeden mi başlayacağınıza bu denemelerde karar vermelisiniz. Türkçeye ayırdığınız zamanı iyi yönetmeli en fazla 65-70 dakika içinde Türkçe sorularından çıkmalısınız.

Sınavın Sözel bölümünde okuyacağınız kelime sayısı 5500 civarında olacaktır ve bu soruların çoğu bilimsel metinlerden oluşacaktır. Çoğu deneme bu kelime sayısına yaklaşamamaktadır, ayrıca denemelerde kullanılan soru kalıpları bilimsel metinlerden uzak olabilmektedir. Bu nedenle de denemelerde sözel bölüme ayıracağınız süre aslında daha az olmalıdır. Deneme ile gerçek sınav arasındaki bu ciddi farkı ortadan kaldırabilmek için biraz daha hızlı olmanız gerekecektir.

Sözel bölümün sonunda yer alan sözel mantık soru kalıpları için ayrı bir çalışma yapmalı ve ÖSYM’nin bugüne kadar sorduğu tüm sözel mantık sorularını çözmeli ve kendinize ait bir çözüm tarzı yaratmalısınız. Ayrıca sözel mantık sorularını kesinlikle sınavın sonuna bırakmayınız. Sınav sonunda yorulacağınız için, bir de sınav sonunda ekstra bir stres yaşayabileceğiniz için bu soruları araya bir yere alarak çözmeye çalışınız. Bu soru kalıplarında sakin ve basit düşünmeniz sizlerin faydasına olacaktır.

Yıl boyunca girdiğiniz denemeleri saklayınız ve zaman zaman hangi soru kalıplarında hata yaptığınızı tespit ediniz. Bu, sizlere hangi soru kalıplarının üzerine eğilmeniz gerektiğini de söyleyecektir.

Sevgili öğrencilerimiz faydalı olacağını düşündüğümüz bu bilgileri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Yazımızı burada sonlandırırken bir sonraki yazımızın konusunun soru kalıplarında uygulanacak taktikler olduğunu belirtelim be bunun da sözünü şimdiden verelim.

Sevgili öğrencilerimize, bu yolculuğa niyet etmenin yolun yarısını katetmek anlamına geldiğini hatırlatır, başarılar dileriz!.. Hayaliniz hayalimiz, umudunuz umudumuz, yolunuz yolumuzdur çünkü masal bizimle başlar. SAĞLICAKLA KALIN!..

TÜRKÇE ÖĞRETMENİ

ALİ ÇİT